2012 m. balandžio 5 d., ketvirtadienis

Hanami: "gėlių žiūrėjimas" arba Japonija Lietuvoje

Foto skolinta iš http://www.japan-guide.com
Japonijoje daugelis tradicijų neatsiejamos nuo gamtos ir amžiumi matuoja jau ne vieną šimtmetį. Dėka glaudžių Japonijos ir Lietuvos bendradarbiavimo ryšių, Japonijos tradicijos plinta ir pas mus. Dešiniame Neries krante, netoli Nacionalinės dailės galerijos, esančiame Čiunės Sugiharos vardu pavadintame skverelyje beveik dešimtmetis kaip pasodintos japoniškos vyšnaitės sakuros. Jų žydėjimas Japonijoje prilygsta nacionalinei karštinei: suaugę žmonės po darbo (ar net darbo metu!) su foto kamera mobiliuosiuose telefonuose budi netgi naktimis parkuose ar soduose ir laukia progos pirmieji pranešti Japonijai, kad "JAU!!!!!!!!". Sakuros žydėjimo stebėti, arba užsiimti hanami, susirenka gausiais būriais, todėl geriausias vietas žmonės skuba užsirezervuoti iš anksto bent jau pasitiesdami patiesaliuką ar deleguodami vieną šeimos narį "užimti vietą". Tradicinis yra ir piknikas po žydinčiais medeliais. Sakuros Japonijoje pradeda žydėti ne vienu metu, todėl labai lengva sekti, kaip pavasaris plinta šalyje. Sutikite, po ilgos žiemos tai be galo malonus stebėjimas.

Sakuroms žydint, kviečiu į hanami Vilniuje, prie Neries. Pasiimkite patiesaliuką, kad nereiktų sėdėti ant žolės. Nepamirškite ir maišelio šiukšlėms, kad aplinką paliktumėte tvarkingą. O tradicinių sushi galima išsinešimui pasiimti iš netoliese esančio Sushi Express, susivynioti patiems arba nusipirkti didesniame supermarkete ir suvalgyti gėrintis vyšnaitėmis. Apetitas bus nepakartojamas.

Kad jau viskas būtų daroma kaip pridera,  galima įsigyti japoniško stiliaus o-bento dėžutes sushi atsinešti. Jos pravers net ir nešantis priešpiečius į darbą ir padės sutaupyti išlaidas pietaujant ne kavinėje. Aš dažnai perku Amazon internetinėje parduotuvėje, nes tai nesudėtingas procesas, galima paskaityti atsiliepimus apie pardavėją ir prekę, pasirinkimas būna geras. Jeigu ir pamiršit, kad ką pirkot-jie primins, atsiųsdami elektroniniu paštu prašymą parašyti atsiliepimą apie prekę. Žemiau pateikiu keletą o-bento dėžučių variantų. Pirkdami internetu, atkreipkite dėmesį, kad prekės kaina iš ne ES šalies neviršytų 75 LT (kažkas apie 25 USD) be siuntimo, nes reikės mokėti muitą.Todėl mano parinktos dėžutės nesiekia 22 USD.

       

Gal matėte panašių dėžučių Lietuvoje?

Kai tiktai skauros prie Neries sužydės ir bus pakankamai šilta, organizuosimės visi kartu į hanami. Jeigu domina toks susitikimas, palikite komentaruose kontaktą. 

ATNAUJINTA 2012 BALANDŽIO 6 D. Patikimų šaltinių duomenimis, Japonijoje jau prasidėjo vyšnių žydėjimas. Oficialiai Nagojoje vyšnių žydėjimas užfiksuotas 2012 kovo 30 d, Tokijuje kovo 31 d ir Kiote balandžio 3 d. Laukiam Lietuvoje! \\\\(^0^)//// 

Jūsų,

Kūtvėla Vyšnaitė 




2 komentarai:

Jogaila rašė...

Žinoma, kad toks susitikimas domintų. bonsai.vilnius@gmail.com

Ele Pranaityte rašė...

Tai jau būsime trise. Sushi mėgstate?