2015 m. sausio 2 d., penktadienis

Kūtvėlos patrepsėjimai po 2014-sius: kur ją kelionių viesulas nešiojo?


Ketvirtas bandymas pažvelgti į praėjusius metus. Tiek kelionių, tiek įspūdžių, kad pasiekus gegužės mėnesį nusvirdavo rankos. Bet, kaip sakoma, Nauji Metai-nauji batai, naujos idėjos. Nusprendžiau išlydėti 2014-sius metus atrinkdama 14 nuotraukų, t.y.14 stipriausių įspūdžių.

Nr.1. Vištienos salotos, Tel Avivas.

P1270010
Vištienos salotos.
Pačios salotos buvo neskanios. Viskas būtų buvę gerai, jeigu ne padažas, kuris viską sugadino. Sėdėjau sau kavinėje, kurią sunkiai suradau pramoniniame rajone, rankiojau padažu neaplaistytus salotlapius ir mintyse pukšėjau, kad turėsiu nepigiai užmokėti. O netoliese, gal už kokių 100 metrų, spec. būrys nukenksmino įtartiną ryšulėlį. Buvo didelis BUM.

Nr. 2. Humusas paplūdimio bare, Jaffa, Tel Avivas.

P1270067
Humusas. 
Valgiau labai skanų humusą, gėriau saldžią mėtų arbatą, o aplink mane staipėsi įmitęs benamis katinas, kurį baro šeimininkė mandagiai išnešė lauk. Saulėlydis buvo nuostabus. Šeimininkė pasakė, kad jau užsidaro (17.00 val.!), paprašė sumokėti, ir leido likti kiek norėsiu, o ji eis namo. Na, iš paplūdimio baro ne kaži ką ten ir išsineši po skvernu, nebent stalą kokį.

Nr.3. Saulėtekis ant Masados tvirtovės griuvėsių.

P1270673
Taip teka saulė Šventojoje Žemėje.
Apie Masados tvirtovės svarbą žydų istorijoje pasigūglinsite nesunkiai. Man asmeniškai užkopimas į viršūnę pasitikti saulės buvo didelis fizinis iššūkis.

Nr. 4. Sietynai bažnyčiose Jeruzalėje.

P1270262
Šv. Mergelės Marijos kapo bažnyčia.
Sietynai Jeruzalės bažnyčiose man paliko didelį įspūdį. Sunkūs akmeniniai skliautai nukabinėti įvairiais sietynais ir smilkytuvais, kaip kokiame arabiškame turguje.

Visi Izraelio reportažai.

Nr.5. Gdanskas.

P1280752
Gdansko senamiesčio architektūros fragmentas.
Gdanskas man labai patiko. Labai gražus senamiestis, daug kur galima akį paganyti, daug kavinių ir restoranų, suvenyrų parduotuvių. Turistinis ir istorinis miestas, į kurį būtinai noriu sugrįžti.

Reportažas apie Gdanską.

Nr.6. Talino pyragėliai su kopūstais.

P1300310
Traškios tešlos pyragėlis su kopūstais.
Talino istorinėje rotušėje senamiestyje yra kavinė, kurioje senoviniais rūbais apsirengusios moterys pilsto -priklausomai nuo sezono-elnienos sriubą ir/ba karštą vyną ir dar turi traškios tešlos pyragėlių su įvairiu įdaru. Man skaniausi-su kopūstais. O dar jeigu gauni karštą! Ir nebrangūs- vienas pinigas.

Naujausi Talino reportažai.

Nr. 7. Londone pastatytas paminklas gyvūnams, žuvusiems kare.

P1320806
"They had no choice", -sako paminklinė lenta.
Diena buvo lietinga, todėl paminklas atrodė dar liūdnesnis. Visoje šalyje prie paminklų žuvusiems kariams buvo dedamos gėlės ir vainikai, ne išimtis buvo ir šis paminklas. O aš stovėjau lietuje ir kuom natūraliausiai žliumbiau.

Savaitės įspūdžiai iš Londono.

Nr. 8. Rundalės rūmai Latvijoje.

P1340663
Rundalės rūmų rožynas.
Rundalės rūmuose esu buvusi daug kartų, bet su ekskursija ir vis bėgom, bėgom kažkur. Todėl nusprendžiau, kad reikia gaudyti gerą orą ir pigius bilietus autobusu, ir būti tiek, kiek širdis geidžia. Ypač traukė nuostabieji rūmų sodai, kuriuose-pasirodo- turistams sugalvota pramoga persirengti XVIII a. stiliaus rūbais. Bauskos miestelis irgi labai patiko.

Reportažas iš Rundalės.

Nr.9. Varšuvoje esantys Wilanow rūmai.

P1350764
Wilanow rūmai Varšuvoje.
Varšuvoje man labai patiko. Neskaitant nesėkmingai pasirinktos nakvynės vietos ir įspūdingo kiekio tuščių butelių gatvėse paryčiais, miestas man tikrai patiko. Tikrai gražiai atkurtas senamiestis, naujai atrasti kulinariniai malonumai, dar negąsdinantis kainų šuolis. Wilanow rūmus ir sodus labai nuoširdžiai rekomenduoju.

Reportažai iš Varšuvos.

Nr.10. Monreale katedra netoli Palermo.

P1360125
Monreale katedra.
Sicilija man buvo tarsi Rojaus kampelis žemėje: gamta, istorija, maistas, vaizdai...Tiesiog nepakartojama. Būtinai čia dar sugrįšiu, bet į kitą regioną: noriu padaryti kelionę pas ugnikalnius Etną ir Strombolį. O čia dar taip netikėtai į Kalabriją pakvietė :-) Monreale katedrą pamatyti -daugiau negu rekomenduotina.

Nr. 11. Eričės miestelis, Sicilija.

P1360742
Eričės miestelis.
Kalnuose esantis Eričės miestelis mane pakerėjo savo grožiu. Siauros akmenuotos gatvelės, gausybė restoranų, puikios bažnyčios. Įspūdžių-begalybė. Sunkiai žodžiais nusakomas ir nuotraukomis perduodamas grožis, kurį būtina pamatyti savo akimis. Nepasigailėsite.

Reportažai iš Sicilijos.

Nr. 12. Šv. Jono ko-katedra Maltos sostinėje Valetoje.

P1370600
Šv. Jono ko-katedra.
Nors pati Malta man paliko slogų įspūdį dėl ją naikinančio turizmo poveikio salai, kai kurie perliukai verti atskiro paminėjimo. Šv. Jono ko-katedra Valetoje yra tikrai įspūdingas barokinis šedevras. Pati sala įkvepia savo istorija, ypač įspūdingas jos gyventojų atsilaikymas prieš sultono Suleimano armadą. Žalumos čia mažiau nei Sicilijoje, kainos nemalonios, bet maistas skanus. Ypač patiko Birgu rajonas.

Reportažai iš Maltos.

Nr. 13. Slovakijos kalnai.

P1390353
Slovakijos kalnai.
Sunkiausiai išrinkta nuotrauka, nes tas įspūdis, kai jautiesi kaip Dievas, žvelgiantis į žemę, nuotraukomis neperduodamas. Žvilgsnis klejoja, sustoja, sulėtėja kvėpavimas. Ką gi, tai oficialu: sergu kalnų liga. Tai gydoma?

Reportažai iš Slovakijos.

Nr. 14. Balstogė.

P1320151
Alyvos.
Balstogę galima skelbti metų atradimu. Pakankamai lengvai pasiekiamas miestas, gausu įdomių lankytinų objektų, skaniausias itališkas maistas už Italijos ribų, tik turi problemų su viešbučių pasirinkimu ir viešuoju transportu. Važiuokite kai žydi alyvos.

Reportažas iš Balstogės.

Bonusinė nuotrauka: stoties rajonas Vilniuje.

P1370235
Turbūt skaniausi kruasanai Vilniuje. 
Vilniuje esantis stoties rajonas turi šį tą bendro su visais stočių rajonais visame pasaulyje-blogą reputaciją. Bet mūsų stoties rajonas keičiasi tiesiog akyse, tvarkomi namų fasadai, kuriasi verslai, viešbučiai, kavinės. To negalima ignoruoti.

Reportažas iš Vilniaus stoties rajono.

Štai Jums, mielieji, keturiolika Kūtvėlos 2014-ųjų metų akimirkų. O kur patys pernai keliavote? Kur keliausite šiemet?

Su meile ir kaip visada susivėlusi, Jūsų

Kūtvėla

Komentarų nėra: