2015 m. sausio 11 d., sekmadienis

O kada Jūsų miestelio bažnyčioje atidarys kavinę?


Europos bažnyčiose Dievą išstumia verslas, rašo Lietuvos Rytas. Vis daugiau Europos bažnyčių keičia paskirtį ir tampa barais, kavinėmis, teatrais, viešbučiais, bibliotekomis. Auga musulmonų skaičius, mažėja krikščionių, uždaromų bažnyčių turtas siunčiamas į Pietų Ameriką, kur dar gyvas tikėjimas.

Praha, Čekija. 
Vilniuje man yra žinomos kelios bažnyčios, kurios yra atiduotos verslui. Vienoje, Arkangelo Mykolo bažnyčioje, yra Bažnytinio meno muziejus, o kitoje, Šv. Jonų bažnyčioje, apsilankymas yra su VU ansamblio lankymo bilietu. Kelios Vilniaus bažnyčios yra aplamai uždarytos dėl blogos būklės.

Pernai metais lankiausi Anglijoje. Pakeliavau traukiniais lankydama istorines vietas. Bažnyčios situacija Ūkanotame Albione yra reziumuota ant Kenterberio katedros sienos.

Kenterberis, Anglija.
Lietuvoje tik dideliuose miestuose bažnyčios atidarytos nuolatos. Mažesniuose miesteliuose jos duris atveria tik kasdienėms pamaldoms, kassavaitinėms pamaldoms, atlaidams, ar specialiai susitarus su zakristijonu arba dulkes nuo mūkelių šluostančia moterėle. O juk mūsų bažnyčios- Lietuvos istorijos liudininkės, architektūros ir dailės kūrinių saugotojos. Ir kiek tenka vargti, kad žengtum per slenkstį.

Anglijoje bažnyčių lankymas vyksta tvarkingai. Yra valandos, kada tikintieji renkasi į pamaldas, ir yra valandos, kada lankosi turistai. Turistai moka už apsilankymą, kartais gali užsisakyti papildomas paslaugas, pvz. gido lydimi užkopti į bokštą. Susimokėję turistai gauna lankstinuką su bažnyčios planu (kartais galima išsinuomoti audiogidą), kuriame pabrėžiami įdomūs bažnyčioje esantys dalykai. Dažnai bažnyčiose budi uniformuoti bendruomenės savanoriai, kurie veda nemokamas vienos valandos trukmės ekskursijas po bažnyčią. Prie bažnyčios yra suvenyrų parduotuvėlė, kavinė, WC paslaugos. Yra galimybė perkant bilietą tapti bažnyčios rėmėju užpildant kažką panašaus, kaip pas mus yra 2 % pajamų mokesčio pervedimas. Blankai guli čia pat padėti, tik pildyk ir remk. Vyksta darbas su klientu, kitaip nepavadinsi.

Mūsų bažnyčios uždarytos, nes nėra lėšų joms išlaikyti. O juk vietos bendruomenei panorėjus, viskas gali pasikeisti. Juk pritaikius Anglijos modelį mūsų bažnyčioms atsirastų daug darbo vietų ir atsirastų daugiau turistų. Turistų, kuriems galima siūlyti nakvynę, jodinėjimą, valties nuomą, namines uogienes...

Kokia yra bažnyčios būklė Jūsų gyvenvietėje? Ką manote apie verslumo skatinimą bažnyčiose?

Su meile, Jūsų

Kūtvėla Verslininkaitė


Komentarų nėra: