2015 m. lapkričio 8 d., sekmadienis

Madridas: negražus miestas su gera kava. Pirmoji diena.

Kai perki skrydį spaliui gruodžio mėnesį, tai nelabai žinai ko tikėtis. Juk, neduok pone Dieve, gali ir nedagyventi iki kelionės. Bet vienas dalykas buvo tikras- viešbučių kainos augo sulig kiekviena savaite, o likus dviems mėnesiams iki kelionės mano užsakytasis hostal buvo išvis išimtas iš visų rezervacinių sistemų- laisvų kambarių nėra. O pas mane nėra printerio, todėl skrydžio registraciją dariausi kelionės išvakarėse pas mamą :-) Matyt, buvo likusios tik kelios neregistruotos vietos, nes man netikėtai ėmė ir davė Priority Boarding, už kurį paprastai reikia papildomai mokėti. Mat, sistema automatiškai man paskyrė vietą prie avarinio išėjimo, o tokios vietos visada duoda Priority Boarding (arba Ryanair tiesiog neoficialiai pasveikino mane artėjančio gimtadienio proga). Mažiau pasisekė, kai registravausi atgaliniam skrydžiui-ten buvau viena pirmųjų, besiregistruojančių skrydžiui už savaitės, todėl gavau paskutinę eilę lėktuve. Man tai kas, juk stovėti nereikia. Lygtais su tuo Priority įlipęs anksčiau atskrisi.

P1470291
Kažkur virš Ispanijos.
Po 3 val. 45 min. leidomės Madrido Barajas oro uoste. Mūsų lėktuvas švartavosi pirmajame terminale, todėl kurį laiką jam teko riedėti iki jo pro kitus terminalus su įvairiais kitų šalių lėktuvais- Madrido oro uostas yra įspūdingai didelis. Dabar manęs laukė užduotis-klystkeliais pabėgioti po terminalus ir susirastį tą, kuriame galima nusipirkti viešojo transporto bilietą savaitei (zona A, €35.40). Dabar jau drąsiai galėjau sėsti į metro ir ieškoti savo nakvynės vietos. Tiesa, teko gerokai paklaidžioti, nes išlipau ne ten, kur reikėjo, bet turėjau detalų žemėlapį ir tik kuprinę ant pečių, tai šiaip ne taip atsikasiau iki Bernardo gatvės. Žinote, tas jausmas, kai matai  žemėlapyje, kad esi jau čia pat, bet niekaip neįsuki į reikiamą gatvę.

Gyventi hostelyje bendrame miegamajame su dar penkiomis moteriškėmis nebenorėjau, o ir sutaupyti būtų pavykę tik apie €60, todėl užsisakiau tarpinį variantą tarp hostelio ir viešbučio- taip vadinamą hostal. Tai yra nedideli viešbutukai su (dažnai, bet ne visada) bendru sanitariniu mazgu ir be maitinimo, dažnai priklausantys šeimos verslui. Hostaliai klasifikuojami nuo vienos iki trijų žvaigždučių (manasis buvo 1*). Patogumai buvo koridoriaus gale, bet gavau higienos priemones ir rankšluosčius nemokamai, o metro buvo už penkių žingsnių. Pats kambarys buvo be lango, tik su anga ventiliacijai, o išskleidus lietsargį galėdavau tik sėdėti ant lovos, kol jis džiūvo, nes išeiti iš kambario nebuvo kaip. Tačiau kai moki  €140 savaitei už nakvynę vienviečiame karceriuke, tai labai išsipindrinėti nėra ko. Pagūglinkite Madrido apgyvendinimo kainas ir pamatysite patys. Rekomenduoju: Hostal Abel Victoriano, Madrid. Įsikūriau, nusivilkau apatines baisiakelnes (Vilniuje buvo vos +6'C, o čia buvo visi +20'C), ir išėjau Madrido žiūrėti, nes dar buvo pakankamai šviesu.

P1470293
Meška ir braškių medis.
Puerta del Sol (Saulės vartai) yra triukšmingas ir judrus Madrido centras. Čia būna labai daug žmonių, yra įvairių parduotuvių ir maitinimo įstaigų. Šioje vietoje kažkada buvo rytiniai Madrido vartai, paskui čia buvo daug bažnyčių, kol XIX a. atsirado aikštė ir daug kavinių. Raito ant žirgo Karolio III skulptūra yra aikštės centre. Vakarais gatvės artistai rengia įvairius pasirodymus, groja tautiniais rūbais pasipuošę kolektyvai, padirbtas rankines pardavinėja mūsų tamsesnieji broliai- tikras Babelis, yra į ką pavėpsoti, tik reikia saugotis kišenvagių.

P1470296
Plaza Mayor.

P1470297
Raitas ant žirgo Pilypas III.

P1470299
Casa de la Panaderia.
Netoli Sol aikštės yra Plaza Mayor aikštė. Čia vyko bulių kovos, egzekucijos, spektakliai, inkvizicijos teismai,- visi šie renginiai sutraukdavo minias smalsuolių, juos dažnai stebėdavo ir karališkoji šeima. Vienas žymiausių įvykių šioje aikštėje buvo 1621 m. Madrido dangiškojo globėjo Šv. Isidro beatifikacija. Tais pat metais čia įvyko karaliaus sekretoriaus Rodrigo Calderon egzekucija. Nors ir nekenčiamas Madrido gyventojų, savo mirties akimirką jis laikėsi taip oriai, kad atsirado posakis "išdidus kaip Rodrigas ant ešafoto"- nežinau, ar aš asmeniškai norėčiau tokios pomirtinės garbės, man labiau patiktų "turtinga nafta ir deimantais kaip Kūtvėla". 1760 m. čia buvo sutiktas iš Italijos atvykęs Karolis III. Aikštės statybos buvo pradėtos 1617 m. ir pabaigtos per du metus, nušluodamos čia buvusį lūšnyną.  Labai didelė dalis aikštės šiuo metu yra renovuojama, todėl pastatai uždengti ir pilna pastolių.

P1470307
Mercado de San Miguel.
Šis nedidelis turgus yra geležies konstrukcijų arhitektūros pavyzdys, pastatytas 1914-1915 m. Turgus buvo pastatytas vietoje čia buvusios San Miguel de los Octoes bažnyčios, kuri buvo sugriauta 1810 m. valdant Žozefui Bonapartui. Aš buvau numačiusi čia apsilankyti rytoj, bet kadangi turgus dar dirbo, tai užsukau pasmalsauti. Ką galiu pasakyti- numiriau ir atsidūriau gurmanų rojuje. Kokia Italija, Prancūzija, Graikija? Ispanija yra gurmanų sostinė, o šitas turgus-tiesiog būtina aplankyti atrakcija. Čia galima paragauti visokių užkandžių, vadinamų tapas, o geriausia, kad galima visko pirkti po vieną vienetą ir fotografuoti :-) Norėjosi mesti visus suplanuotus pamatyti muziejus per petį ir stačia galva pasinerti į tapas pasaulį.

P1470309
Baltas vynas, sumuštinis su tunu ir sumuštinis su sūriu.

P1470313
Vermutas ir įdarytos alyvuogės. 

P1470314
Krevetė bulvių drožlėse ir daržovės tešloje. 

P1470317
Skrebutis su aštuonkoju, skrebutis su sardine, ir delikatesų vėrinys.

P1470322
Garsieji ispaniški kumpiai. 

P1470323
Grybų skyrelis.

P1470324
Ar ne žvynabudė?

P1470326
Vakarinis Madridas laukia savo svečių.

P1470329
Hostaliai būna tokiuose pastatuose. 
Tokia ir buvo ta pirmoji diena Madride, tiksliau, toks geras pusdienis. Puikiausiai nusiteikusi grįžau į savo hostalį, pastovėjau po karštu dušu ir nėriau po patalais. Reikia gerai pailsėti, nes laukia įtemptos dienos.

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Tapastapaitė.

Komentarų nėra: