2015 m. gruodžio 21 d., pirmadienis

Plonytė Kalėdinė girlianda tarp miesto papuošimo ir pajamų iš turizmo. Mintys metams baigiantis.

Tam, kas sugalvojo "Greetings from Vilnius" apšvietimą prie Vilniaus eglės reikia dabar pat duoti Nacionalinę kultūros ir meno premiją (o ne Vambzdžiams visokiems) ir jo/jos vardu pavadinti gatvę Vilniaus senamiestyje. Galime, kai norime, padaryti kai ką labai prasmingo, bet bėda ta, kad nenorime, tik garsiai orą be reikalo virpiname.

greet
Geriausia Vilniaus reklama nuo to laiko, kai Gediminas susapnavo Geležinį Vilką. 
Laimei, vilniečiuose dar liko rusenimas tos politinės tautos, kuri savo valdovui drįsdavo sušukti "Veto!", todėl Kalėdinį traukinuką atsikovojome. Kalėdų traukinuko buvo nuspręsta atsisakyti, nes išlaidos jam siekė 50,000 EUR, o pajamos už bilietus sudarė tik 26,000 EUR, skaičiuoja Nebėra traukinuko – nebeliko ir meilės Vilniui. Naudojantis tokia logika, reiktų Vilniuje panaikinti ir viešąjį transportą, nes jo išlaidos ir pajamos metų metais, ką ten metais-šimtmečiais, nesusiveda. Betgi viešasis transportas yra socialinė paslauga, todėl dotuojama iš biudžeto. O Kalėdinis traukinukas, vadinasi, verslas? Būtų juokinga, jeigu nebūtų liūdna, kai nematoma toliau savo nosies ir iš tokio dalyko bandoma daryti verslą. Tačiau ore pakvipo svilėsiais ir iškilo grėsmė einant į darbą susiremti su supermamų piketais prie Prezidentūros, Vilniaus savivaldybės ar Seimo, todėl vienas gerai žinomas internetinis portalas ir kitas pakankamai gerai žinomas bankas surėmė pečius ir padarė tai, dėl ko sutaupius nebūtų nei gatvės užlopytos, nei benamės katės pašertos, - grąžino vilniečiams Kalėdų traukinuką.

Bet trumparegiška politika be galo gaji. Ar pastebėjote, kaip prastai šiemet pasipuošęs Vilniaus senamiestis? Mūsų rykštė yra sezoniškumas, su kuriuo kovoti niekaip neišrandame priešnuodžio, nors jis Captain Obvious- šviesa. Kuom daugiau šviesos, instaliacijų, projekcijų, žibintų, žvakių, muzikos garsų...Ar žinote, kur turistai dabar Vilniuje eina fotografuotis? Ogi prie "Du broliai" parduotuvės Didžiojoje gatvėje. Sutemus nueikite iki jos ir suprasite, kodėl. Nejaukus šiemet Vilnius. Kol Vilnius taupo, kaimyninė Ryga smaginasi straipsnis išsiaiškino, kad galimai dėl to kaltas šiemet uždarytas Miesto estetikos skyrius Vilniaus savivaldybėje. Pajutęs kraujo skonį verslo nišą, agresyvios reklaminės kampanijos Vilniuje ėmėsi Kaunas, pasak to paties šaltinio "okupuodama sostinę ir Kalėdas", ir tuom rizikuodamas būti grynakraujų vilniečių ekskomunikuotas iš šalies geografinio žemėlapio. O Latvijos sostinė dėjo iš peties- surengė, kaip ir kasmet, Kalėdinių eglių taką, kuriame šiemet 43 Kalėdinės eglės vilioja turistus į Rygą. Grinčo niūresiu užsikrėtusių vilniečių nuotaika persidavė ir žurnalistams, kuriems net jokio kompromato toli ieškoti nereikia, tereikia parašyti teisybę- Vilnius pilkas, o karalius nuogas. Tokio pilko Vilniaus neprisimename – kas iš mūsų pavogė Kalėdas?- klausimas, į kurį norėtųsi išgirsti atsakymą.

Tačiau viena bėda nevaikšto. Turizmo problemos pas mus genetiškai užkoduotos sisteminiame lygmenyje. Prieš metų pabaigą pažiro reportažai apie turizmo skatinimą Lietuvoje (kai vietoje to pinigus ryjančio beprasmio skatinimo reikia daryti gerą Cezario pjūvį). Turizmo ekspertai ieško būdų į Lietuvą pritraukti turistų straipsnio duomenimis, į Lietuvą kasmet atvažiuoja 2 mln (du milijonai) turistų. "Mes esame nematomi ir kažkur šlubuoja mūsų rinkodaros priemonė,"- pagaliau Lietuvos turizmo diagnozę teisingai suformulavo turizmo ekspertas L. Pučinskas, kurį cituoja minėtasis straipsnis. Tačiau tuo pačiu neįvardinti ekspertai šauna sau į koją siūlydami turistus į Lietuvą vilioti...žolelių rinkimu. Aš jums dabar kaip turistė, gidė, ir lietuvė pasakysiu- žolelių rinkimas gali būti įdomus lygiai dvi valandas, ir tai kur nors Slovakijoje. Iš žolelių reiktų pasidaryti gerą kompresą ant Lietuvos turizmą stagnuojančios šunvotės ir melstis Šv. Agotai, ir tai pritrauks lygiai tiek pat turistų, kaip siūloma žolelių skynimo edukacija Lietuvos pievose, kur erkės tik ir laukia šveicarų, italų, ar portugalų kulnų. Tačiau tie patys ekspertai nėra visiškai beviltiški, nes siūlo tai, į ką aš jau metai iš metų baksnoju pirštu- bendradarbiauti regionams. Turiu netgi pasiūlymą kaip- sutvarkykite viešąjį transportą Klaipėdos regione taip, kad iš Klaipėdos būtų galima sezono metu atvažiuoti prie unikalaus japoniško sodo Mažučių kaime.

Ambasadorių klubas surengė pasitarimą, kaip skatinti turizmą Lietuvos pajūryje. Ko trokšta Lietuvos svečiai – grybauti ar nardyti baseinuose ?- klausė susirinkę garbūs svečiai. Naujaisiais Druskininkais save tituluojantis Žibininkų kaimas turi 5,5 mln ES paramos pritraukusį 400 svečių talpinantį poilsio ir pramogų kompleksą, tikisi sulaukti svečių iš aplinkinių Baltijos šalių, bet kažkodėl nepasirūpino prisijungimu prie viešojo transporto infrastruktūros, todėl minėtieji svečiai turės keliauti nuosavais automobiliais (tvarus turizmas tyliai rūko kamputyje) arba su kelionių agentūromis, visiškai palikdami likimo valiai pavienius turistus tiek iš užsienio, tiek iš Lietuvos-šitieji galės kokiu nors skraidančiu kilimu naudotis, norėdami savo eurus palikti Žibininkų kaime, Kretingos rajone. Laimei, iš Vilniaus kursuoja autobusai į Senuosius Druskininkus, be persėdimo.

Minėtame pasitarime pranciškonas brolis Benediktas stebėjosi piligrimų nenoru lankytis Kretingoje. Jis labai teisingai pastebėjo, kad lietuviai keliauja į gerai žinomas piligrimines keliones Europoje, nes dvasinio lobyno, esančio Lietuvoje, nėra kaip atverti dėl informacijos stokos. Šią spragą užpildo neseniai išleista knygelė "Piligrimų keliai Lietuvoje" (aut. D. Liutikas, Lietuvos piligrimų bendrija, 2015 m.), bet kodėl Šiluvos garsinimu ir turistų atvežimu į pirmą Romos katalikų bažnyčios pripažintą Mergelės Marijos pasirodymo vietą Europoje niekas dorai neužsiima? Taikliausiai Lietuvos turizmo problemas susumavo Lietuvos ambasadorė Italijoje J. Balčiūnienė: "Kuo mūsų pajūris skiriasi nuo kitų, kad užsieniečiai norėtų čia atostogauti ? Gal itin patraukliomis paslaugų kainomis, patikima ir veiksminga reklama, išskirtiniais kraštovaizdžiais, kokiais negali pasigirti  lenkai, kaliningradiečiai, latviai ir estai ? Laisvalaikio programomis, maloniu aptarnavimu, svetingais viešbučiais, pigiu ir šviežiu maistu, puikiais ir nebrangiais sporto kompleksais, vandens parkais, dviračių takais visoje pakrantėje?" Maloniu aptarnavimu, Karlai! Vakar palikau eurų vienoje gana brangioje Vilniaus šokoladinėje- personalo bendravimas su klientais aptarnavimo lygmenyje buvo šaltas, kaip tas pabuvęs žolelių kompresas, kuriuo ketiname sužavėti europiečius.

Nemaniau, kad laisva Lietuva kada nors galės ko nors pasimokyti iš Rusijos, bet jeigu ten yra vienas geras pavyzdys, tai kaip reikia apšviesti miestą per didžiąsias metų šventes. Jūsų dėmesiui Ilja Varlamovo reportažas ir fotogalerija: Москву зажгли. Mokykimės iš gerosios kaimynų praktikos!

Su meile ir, kaip visada susivėlusi, Jūsų

Kūtvėla Kalėdaitė-Medaunikytė

Komentarų nėra: